21.1.12

Byggplanerna


När jag för en stund sedan gick bakåt i bloggen så märkte jag att jag inte nämnt något om hur det går med våra byggplaner på en tid!
I höstas hade vi ju kommit igång på allvar: vi sökte husmodell, hustillverkare och tog reda på vad som behövdes för att ansöka om bygglov. Vi visste ganska fort vad vi ville ha för husmodell, och att det skulle vara ett stockhus var självklart. Vad vi inte visste var vem som skulle tillverka huset åt oss. Vi begärde flera offerter från olika firmor, vissa var mera tjänstvilliga än andra. (Här kan jag ju tillägga att jag inte kan rekommendera Mammuthirsi åt någon!)
Sen körde det ihop sig....
Det visade sig att det fanns flera problem med tomten som vi valt. Vår tomt är en del av min pappas ägor och ligger bredvid mitt barndomshem. Där dök första problemet upp: på hela hemmanet, som det kallas, fanns det två byggrätter och båda var använda: pappas hus har använt en byggrätt och den gamla bondstugan som till hälften står på pappas ägor har använt en byggrätt. Pappa äger nämligen halva av den gamla stugan och ett dödsbo bestående av ett flertal släktingar äger andra halvan.

Hänger ni med? Ni kanske försår att det hela var invecklat!

Nåja, till den gamla bondstugan hör också en liten tomt och där fanns en ledig byggrätt.
Vi ville ju ta reda på om man på något sätt kunde flytta byggrätten från den gamla stugan till den byggrätten som fanns kvar på tomten som hörde till den, och på så sätt frigöra en byggrätt till vårt nya hus. Det var här vi fastnade i höstas! Vi ringde runt hela kommunen och ingen kunde svara på våra frågor. Ingen visste hur det fungerade med byggrätter. Fick vi tag i en person, så skickade den personen oss vidare till nån annan och vi fick inga svar. Julen kom och vi tog paus med alltihopa.





(Pappas hus är det mintblåa, den gamla bondstugan är det röda. Vårt hus kommer att komma nedanför dessa.)

Efter julen fick vi äntligen reda på att det borde vara ok att ansöka om bygglov på vår tomt. Skulle pappa ha sålt tomten åt någon utomstående så skulle det antagligen inte gå igenom, men kommunherrarna menade att för mig som dotter, borde bygglovet gå igenom, så vi litar på dem nu.

När vi äntligen fått detta besked blev det roligt att planera huset igen. Nu har vi bestämt hustillverkare och det blev Kuusamo hirsitalot. Idag gjorde vi den troligtvis sista ändringen i offerten och nu blir det bara att vänta på husritningarna.

Ps, jag förstår dem som inte alls hänger med i detta inlägg. Jag fattar fortfarande inte hur det fungerar med byggrätter :)

4 kommentarer:

alegni sa...

Det är knepigt med byggrätter! Vi funderade en gång på stugbygge på en tomtplätt maken äger, men det stöp också på att det. Inte fanns kvar nån byggrätt på den del som en gång splittrats från stamhemmanet el. ngt dylikt. Hoppas er väg fram till ett färdigt hem blir smidigare framöver!

Liljas Corner sa...

Krångligt kan det bli... Det ser ju onekligen lite tomt ut på den där åkern, så ett stockhus där skulle kanske inte va så dumt :)

Men akta er för att lita allt för mycket på dom på kommunen! Det gjorde vi, och sen sket det sig... Å andra sidan var det lite vår egen dumhet också. Man ska alltid ha allt svart på vitt före man börjar med ett så stort projekt som ett hus...

Lycka till!

StrandviksVillan sa...

Nämen ojoj... Ja, det kan bli så krångligt sånt där ibland och man fattar ju inte varför? Dom borde väl vara glada att ungt folk vill bygga och bosätta sig i kommunen? Skönt att ni är en bit på väg nu åtminstone. Vi hade också lite trubbel, det visade sig att vår tomt fanns under strandgeneralplan så vi skulle tydligen bara få bygga en liten stuga + bastu! Men lyckligtvis fick vi tomten utdragen från planen. Vi bor ju faktiskt inte sååå nära stranden ändå.

Grattis till Högforsen!! Det är en exakt likadan som vår. Vi pusslade ihop flera spisar och så har mannen sandblästrat och fixat till delar som inte var i skick. Muraren gjöt sedan ny botten i den. Visst har vi svärtat spisen, det måste man ju! Men det är jätteviktigt att man gnider och gnider och allt som inte trängt in torkas bort. Om man inte behandlar så rostar spisen. Vissa säger att man kan använda matolja, men det har jag inte vågat prova för det lär nog ryka!
Här finns en videosnutt:
http://www.youtube.com/watch?v=KqBGc5Q65tM

Ha det så bra!

Leif Lidman sa...

Hej bloggarn!
Vi vill bara presentera BADHUSPARKEN, där vi sommartid har kanske Norrlands största loppis, varje lördag sedan 1994 från juni till september. Varje lördag har flera gånger över 100 utställare och i runda svängar 2000 besökare. Officiell öppettid är mellan 10.00-14.00 men många, både utställare och köpare finns på plats redan klockan 05.00!

Ta en titt:
http://www.youtube.com/watch?v=5FIgUX2pDXs < Sommarloppis
http://www.youtube.com/watch?v=FWHMlkj60GA < Vinterloppis

Välkommen, Badhusparken/Folketshus Piteå.
Leif Lidman, leif.lidman.fh@telia.com

PS, sprid detta gärna vidare till dina vänner.