18.8.12

Bygget, del 1

Här har det verkligen inte hänt något på väldigt länge! Orsaken är tidsbrist. Jag som hade bestämt mig för att blogga om allt som händer på bygget har liksom inte riktigt haft tid. Det är flera som har frågat efter ett sådant inlägg så nu kommer en snabbspolning fram tills idag. Eftersom det är aningen tidskrävande att söka alla bilder då de har hamnat lite hursomhelst i fotomappen i datorn kommer jag att dela upp det i flera inlägg. För de som inte minns skall jag berätta lite om bakgrunden först:

Vi hade sökt tomt och husmodell i flera år då vi sommaren 2011 besökte bostadsmässan i Kokkola och insåg att det var ett stockhus vi ville ha. Tomten hade vi fortfarande inte hittat men efter lite övervägande hitochdit insåg vi att det smartaste var att ta emot en av de tomter som min pappa hade erbjudit oss. Vi hittade en husmodell som vi gillade av Mammutthirsis modeller, men firman verkade inte vara så intresserade av att sälja något hus åt oss, och trots att vi både skickade mejl till finska och riksvenska försäljare så var det först då vi mejlade till deras försäljare i Frankrike som vi fick någon hjälp. Den franska försäljaren mejlade oss ritningarna, men vid det laget var vi så trötta på hela mammutfirman att vi bestämde oss för att skippa dem. Vi ritade en egen modell, men utgick från ritningen vi fått. Vi kontaktade olika stockhusförsäljare och bestämde oss slutligen för Kuusamohirsi. Deras försäljare Christer var verkligen hjälpsam och kunnig! Orsaken till att vi valde Kuusamohirsi var att de hade den sorts stockhus som vi ville ha. Vi ville nämligen inte ha isolerade stockväggar, utan massivt trä, dvs väggar gjorda helt av stock. 
Då huspaketet var beställt, ansökte vi om bygglovet, och så fort bygglovet blev godkänt började vi på!

I april började det hända saker på vår tomt. Vår grävare kom och plötsligt hade vi ett enormt hål på tomten. 


Hålet fylldes igen och formarna vi spikat ihop placerades ut. Vi hade trott att vi skulle bli tvungna att påla eftersom vi bygger på åkermark, men markundersökningen visade att det inte alls var nödvändigt. 


I slutet av april gjöt vi grundsulan.


Sen började vi mura grunden.


I början av maj svängde en fullpackad långtradare in på vår tomt..


....och vi började inse vad vi gett oss in på. 



I nästa inlägg kommer jag att visa hur själva ihopbyggandet av stockarna gick till. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj så spännande att se det på det här viset :D kul att läsa mer när man sett bilderna på fb :)

Liljas Corner sa...

Hallå! Skoj med bygginlägg! Ja, inte blir det mycket tid och energi över för bloggande då man bygger hus! :)

Jag har flera gånger tänkt att vi ska svänga in om ni råkar va där då vi har vägarna förbi, men det är ganska sällan som vi har det faktiskt. Ser fram emot nästa inlägg, jag har ingen aning om hur man bygger upp ett stockhus...